Biosensor

Ik denk dat niet veel mensen weten wat Biosensor is.
Omdat we dit op onze pupjes uitoefenen vind ik het leuk om eens uit te leggen wat dit allemaal inhoud.
De pupjes worden vanaf een jonge leeftijd (lees een dag oud) gestimuleerd op verschillende manieren.

Wat is Biosensor?
Biosensor is een manier om honden op een hele vroege leeftijd in aanraking te laten komen met verschillende prikkels.
Neurolinkjes die in de hersenen worden aangelegd worden op die manier gestimuleerd om neurotrofe stofjes aan te maken. Dit is een stofje dat de groei van hersenen stimuleert en er sneller verbindingen groeien tussen hersencellen.
Kort gezegd is het dus een stimulatie die ervoor zorg dat de hond zijn/ haar hersenen beter (meer) weet te gebruiken.

Waarom?
Door deze methode toe te passen leren de pupjes al op jonge leeftijd actiever en onderzoekender te zijn en dominanter in competitiespelletjes zich te kunnen redden. Ze leren minder snel over stuur te zijn, minder ‘fouten’ maken en leren beter met stress om te gaan. Iets wat bij een Saarlooswolfhond natuurlijk best weleens voorkomt.
Ze krijgen een beter hartritme, sterkere hartslagen, sterkere adrenalinestoot, groter stresstolerantie en een grotere ziekteweerstand.
Allemaal positieve dingen voor een Saarloos zou ik zeggen.
In de eerste 16 levensdagen van een pupje vindt er een grote neurologische groei plaats in de hersenen waardoor een vroege start van belang is in dit programma.
Door het gebruik van dit Biosensor programma en natuurlijk een goeie verantwoorde opvoeding zal de pup opgroeien tot een alerte, vriendelijke, angstloze, onderzoekende, gelukkige en slimme volwassen hond.

Hoe?
Zoals ik al eerder zei begin ik in hun vroege leventje met stimuleren. Eerst natuurlijk heel voorzichtig met alleen de pup te onderzoeken en betasten. Dit zal niet heel veel anders zijn dan bij de meeste fokkers.
Na een paar dagen begin ik met de prikkelstimulatie. Dat wil zeggen dat ik met iedere pup individueel de zelfde oefeningen doe.

-Met een wattenstaafje tussen de teentjes.IMG_6162
-Kopje omhoog houden
IMG_6182
-Kopje omlaag houden
IMG_6178
-Op de rug liggen
IMG_6173
-Temperatuurstimulatie, de pup op een vochtige handdoek leggen
IMG_6185

De volgende dag breiden we dit uit met geur (paar seconden bijvoorbeeld boven een pot pindakaas houden),
IMG_6160
gevoel (bijvoorbeeld op een stuk aluminiumfolie neerzetten)
IMG_6148
en de pup in een pannetje neerzetten (dit stimuleert het oplossend vermogen).
IMG_6188

Na weer een paar dagen breidt ik dit uit met zichtstimulatie (als natuurlijk de oogjes open zijn). Weer later uitbreiden met andere oefeningen. Bewegingsstimulatie, gehoorstimulatie, smaakstimulatie.
Je snapt waarschijnlijk wel dat ik niet het hele programma voor je ga uitdraaien maar het principe is wel duidelijk zo denk ik. Onderaan een link naar een specifieke website waar het allemaal precies word uitgelegd.

Enige tijd geleden werd ik op het Biosensor programma gewezen door Marianne Eggink met de vraag of we dit wilde gaan doen met ons vorige nestje. Dit hebben we 2 jaar geleden wel geprobeerd maar omdat we toen met een nogal zorgenkindje (Noor) zaten schoot het er toch wel een beetje bij in.
De karakters van beide pups van toen (inmiddels al 2.5 jaar oud) loopt nogal uiteen. Joy is uber vrij en Ziva is uber terughoudend.

Of het dus allemaal zo mooi werkt als men uitlegt zal de tijd moeten uitwijzen. We doen er in ieder geval geen kwaad mee.

Parson Utrecht, Biosensor Stimulatie

 

Nog even wat meer foto’s van afgelopen week.
IMG_6068 IMG_6065

IMG_6139 IMG_6135 IMG_6131 IMG_6072 IMG_6095 IMG_6076 IMG_6087 IMG_6218 IMG_6215 IMG_6138 IMG_6126 IMG_6125 IMG_6216

IMG_6115 IMG_6111 IMG_6214 IMG_6210Igor op bezoek

pupje 1 oranje
pup 1 oranje

pupje 2 groen
pupje 2 groen

pupje 3 roze
pup 3 roze

pupje 4 wit
pupje 4 wit

pupje 5 geel
pupje 5 geel

pupje 6 paars
pupje 6 paars