Abby

Hallo iedereen,

Laat ik haar even voorstellen. Ze heet Abby en is dus een Saarlooswolfhond.
Een aantal jaren geleden zochten we een tweede hond als maatje voor onze labrador Nessa. Daarbij zochten we op een Nederlands ras. De keuze voor een Saarlooswolfhond was niet enorm moeilijk.

We zochten uitdaging en die hebben we gekregen. Begin 2011 kregen we Abby. Zij is geboren op 5 december 2010.

Zoals de meeste wel weten als ze aan een Saarloos beginnen is het niet altijd even makkelijk. Je aandacht in opvoeding en opbouwen van de band met je hond mag geen moment verslappen.
In juni 2012 zijn we (mijn man Jochem en onze Labrador Nessa) samen met Abby bij (hondenfluisteraar) Klaas Wijnberg geweest op Ameland. Daar hebben we een hoop geleerd over de band die we met de honden hebben.
Ze hond laten zijn en geen kinderen van maken wat veel mensen doen heeft ons de ogen geopend met hoe we de honden in hun eigen waarde konden laten zijn.
Cursus bij een hondenschool deden we van pup af aan al en Abs was een voorbeeldhond. Als Saarloos deed ze het supergoed. Op recreatief niveau lessen bleek zeker de uitkomst. Geen druk voor de hond met examens en dan natuurlijk ook niet voor het baasje.
Op haar YouTube kanaal kwamen wekelijks filmpjes voorbij van haar puppen-voortgang. Toch merkte we dat we iets miste in onze band met de honden en nadat Klaas Wijnberg op een lezing bij de rasvereniging was geweest was onze aandacht gewekt.
Bij de Stap- Contact methode van Klaas Wijnberg is het juist de bedoeling meer op hand gebaren en minder geluid met de hond te werken. Minder aaien klonk in onze oren erg vreemd maar het was het proberen waard. Gewoon een weekje doen wat er ons geleerd werd… tja, daar kwamen we eigenlijk wel voor. Aan het einde van deze week merkte we bij alle honden een kleine verandering. Er werd meer op de baas gelet bij de wandeling, er werd meer oogcontact gemaakt dus. Maar we waren er nog niet. Maanden daarna gewoon actief bezig zijn en zoeken naar wat voor ons het beste werkte. Aaien deden we natuurlijk nog steeds maar niet te kust en te keur op afroep van de honden. Handgebaren gingen steeds beter werken en een echt leerpunt was wel het gezellig wandelen met anderen beter op te letten en tussendoor ook contact te maken. Vaker ook alleen met de honden op stap was ook een uitkomst.
Mijn ouder die eerst erg sceptisch over de Saarloos waren merkte misschien wel het meeste verschil. Abby had wel heel goed door dat ook ongewenst gedrag door buitenstaanders beter ‘beloond’ werd dan door het eigen baasje. Zo werd ze steeds vrijer naar vreemde omdat ik haar lichaamstaal beter ging begrijpen.
Een grote verandering in mij was het kijken naar honden, hun gedrag en vooral de conflicten tussen honden. De aanleiding van opstootjes leerde ik zien en zag ook dat niet altijd de gebeten hond de onschuldige was in dit soort situaties. Ook in andere situaties zag ik dat Abby reuen tegen elkaar kon opzetten. Reuen gingen met elkaar op de vuist nadat Abby ze alle twee eerst verleide en daarna bij elkaar bracht.
Correcties naar jonge honden snapte ik beter. Tegenwoordig is het wel zo dat ik haar terugroep en aanlijn omdat ik eerlijk gezegd geen zin heb in confrontaties met de bazen van andere honden.
Abby is een echte teef, dat wil zeggen dat ze heel duidelijk is naar hoe zij vind hoe het moet. Sommige vinden haar een pittig karakter hebben, ik vind haar vooral heel direct. Naar reuen toe is ze erg uitdagend waar ze naar teven feller kan zijn.
Ze is een grote knuffelkont met velen. Abby gaat veel mee naar evenementen zoals Landleven in Arnhem, de Winner in Amsterdam en het Animal Event in Hilvarenbeek. Daar is ze enorm aanhalig naar iedereen die haar maar aandacht wil geven. Thuis daarentegen is ze heel anders. Ze kan eindeloos blaffen als er vreemde op bezoek komen. Bij sommige komt ze wel knuffelen na een tijdje en bij andere houd ze haar afstand tot die persoon vaker is geweest. Ze heeft een enorme voorkeur voor mensen.
Wil je eens komen kennis maken? Meestal plan ik dan eerst een korte wandeling waar je haar in haar ‘natuurlijke’ omgeving kan ontmoeten. Zo kan ze zelf makkelijke afstand (of juist niet) creëren als zij dat nodig vind. De meeste die Abby hebben ontmoet op evenementen verbazen zich over hoe anders ze thuis is.

Meer informatie over de Saarlooswolfhond kun je vinden op de volgende website: http://www.avls.nl

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: