Puppengeluk

Een paar dagen geleden werd Abby al onrustig. Graven in de tuin op plekken waar ze normaal nooit komt. Haar temperatuur veranderde niet.
Temperatuur is een indicator dat de bevalling in kan zetten. Gaat deze 1-1.5 graden zakken zet de bevalling in de meeste gevallen binnen 24 uur door en word de eerste pup geboren. In ons geval was dat gisterochtend.
IMG_5942
Dag 62 – 12 juli

Mijn moeder wilde heel graag bij de bevalling aanwezig zijn omdat het natuurlijk iets heel bijzonders is om mee te maken. Dus spraken we op 12 juli (de dag dat de temperatuurdaling inzette) af dat ze na het avondeten onze kant op zou komen.
De nacht was erg onrustig. Alsmaar hijgen en rondjes draaien en graven. Maar geen serieuze poging om te gaan bevallen. Later op de nacht viel ze in een diepe slaap. Op van de onrust.

Dag 63 – 13 juli 

IMG_5994Gedrag van de aflopen dagen herhaald zich. Tuin in, graven, grenzen af en nog meer graven. Liggen in het zand en pootje baden in de dichtgegroeide vijver.

Alleen zagen we verandering om half drie. Toen besloot ze toch in de werpkist te gaan liggen en lag ze alleen nog maar te hijgen en af en toe zagen we dan ook een perswee. Om even over vijven braken tijdens een perswee de eerste vliezen. Half uur later nog een keer een guts water… Jeetje wat duurde het lang. Voor ons gevoel was ze al uren bezig. Het was zo moeilijk om onze nieuwsgierigheid bedwingen. Toch had ik er een goed gevoel bij.
Het ging allemaal zo ontspannen.
IMG_6007 IMG_6006 IMG_6012
Om zeven uur kwamen er eindelijk serieuze persweeën die niet meer ophielden. Ongeveer 5 over zeven zag ik een voetje uit de vulva steken en zag dat het een stuitligging zonder vlies was. Dat is zeker voor een eerste pup erg zwaar omdat het nogal stroef gaat. Toch deed Abby het heel netjes en met een paar goeie persweeën werd dan toch de eerste pup geboren. Nou ja, niet helemaal zonder hulp. Ik pakte voorzichtig het pupje bij de pootjes en geleide het naar buiten. Abs begon gelijk te verzorgen zoals een goede moeder hoort te doen. Navelstreng werd netjes afgebeten en de pup helemaal opgepoetst. Nadat ze de pup ‘in orde’ had gemaakt kon ik het kleintje wegen. 393 gram woog het kleine mannetje. Voor mijn gevoel was het een joekel omdat hij erg lang oogde. IMG_6014 IMG_6021
Na de bevalling bleek dit het kleintje van het nest te zijn.
Nog geen 10 minuten na de eerste stond Abby en draaide een rondje. Perste ze een keer en floep daar kwam de tweede mooie man tevoorschijn (475 gram). Deze zat nog wel in het vlies en kwam koppie eerst. Omdat deze zo snel na de eerste kwam kon Abby haar aandacht maar moeilijk verdelen dus brak ik het vlies en kon zij de pup verzorgen en de nageboorte wegwerken. Beide pups gingen als een dolle op zoek naar drinken en eenmaal een tepel gevonden te hebben werd er gretig gedronken.
Mooi hoor die klikkende geluidjes van drinkende pupjes.
IMG_6032
Om half elf werd de 3e pup geboren. Dit keer een mooie dame van 493gram. Om half 12 een knappe reu van 455 gram.
Ik voelde aan haar buik en durfde te zwerend dat ik er zeker nog 1 in haar buik voelde.
We snapte wel dat dit een lange nacht zou worden dus kwam het matras van ma ook naar beneden.

IMG_6031Dag 63 – 14 juli

Om even voor enen werd een vijfde pupje in de kist geworpen, ja je leest het goed, geworpen! Eerst nog even buiten de werpkist doen alsof ze moest plassen maar ik zag al dat er wat slijm kwam en hield er een hydrofiele luier onder om eventueel een pupje op te kunnen vangen. Om dat moment sjeesde ze terug de werpkist in, draaide een keer en met 1 keer persen schoot er een giga-reu (zonder vlies) uit van 510 gram.
IMG_6038 IMG_6039 IMG_6041
Na deze werd het rustig. Ik voelde tussendoor nog voorzichtig aan haar buik en voelde toch echt nog een pup zitten.
Over die laatste ging ze toch een hele tijd doen. Niet achtereen persen hoor maar gewoon een paar uur af en toe persen en dan weer draaien, uit de kist, plas in de gang, gauw wat drinken, weer terug de kist in. Weer persen, weer draaien, heel veel hijgen en af en toe kreunen van de pijn.
Rond half vier ‘s nachts begon ze dan serieus te persen en kwam er na een minuut of acht een voetje. Weer een stuit en weer zonder vlies. Toen dit pupje geboren werd had het duidelijk wat moeite met ademhalen en Abby kwam mijn meer bezorgt over zichzelf over dan voor de pup. Ja ze likte haar wel enzo maar minder dan ik graag had willen zien. Ik pakte heel voorzichtig het pupje op en wreef haar krullen in het haar zodat de doorbloeding wat beter op gang zou komen. Ook hoorde ik geratel wat erop wees dat ze nog vruchtwater in haar neus/ longetjes had. Voorzichtig ‘schudde’ ik de pup uit en poetste ik haar bekje. Klaarblijkelijk moest ze van dit avontuur even bekomen en ging dan ook niet gelijk drinken. Pas na een minuut of tien begon ze dan heel voorzichtig wat slokjes te drinken.
IMG_6044 IMG_6049 IMG_6050 IMG_6057
Bij elke keer als Abby persweeën kreeg zette ik de dikste pupjes in een mand die in de werpkist stond met een kruik erin en de warmtelamp erboven zodat ze niet vertrapt zouden worden door Abby tijdens het werpen. Dat werkte wel goed, ze had de ruimte om haar ding te doen en toch haar pupjes in de gaten te houden. De dunste pupjes liet ik drinken zodat de weeën op gang bleven en niet zouden stoppen.
IMG_6035
Het ging allemaal prachtig in harmonie met elkaar. Mijn moeder keek haar ogen uit en vond het zo ontzettend bijzonder om erbij te mogen zijn.
Voor mij was het niet minder bijzonder om dit samen met mijn moeder en Abby te mogen doen. Ze zei zelfs dat ze het zo knap vond dat ik wist wat ik allemaal moest doen. Daarentegen kon ik niet meer zeggen dan dat het meer intuïtie was en vooral heel veel kijken naar Abby.
Tussendoor natuurlijk van Francis en Xandra adviezen gekregen.IMG_6059 IMG_6062

Super hoe dit gegaan is. Ben zo enorm trots op m’n meisie. 6 pups zeg! Dat is niet niks…

Op dit moment ligt het grut heerlijk bij mamma te drinken en zijn ze allemaal in gewicht aangekomen behalve de laatste kleine teef. Die was 3 gram afgevallen, maar ja, die heeft een paar uur achterstand op de rest. Zal allemaal goed komen. Al met al ziet dit kroost er gezond uit.
Komende dagen niks anders dan genieten van onze gezinsuitbreiding. Hopelijk kom ik nog aan de andere beestjes en huishoudelijke taken toe.

Voor geïnteresseerde: er zijn vooralsnog 2 reutjes beschikbaar